Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Chuťové preference králíků při krmení obilovin s různou barvou obilky
Novotný, Jakub
Diplomová práce se zabývá porovnáním struktury krmných směsí a zbytků krmiva po předložení hybridním králíkům Hyla. Namíchány byly dvě krmné směsi – kontrolní a pokusná. Pokusná směs obsahovala 10 % purpurové pšenice PS Karkulka, kontrolní 10 % běžné pšenice Vanessa. Pro zjištění velikostního zastoupení částic byly krmné směsi i zbytky krmiva separovány na sítech s různými velikostmi ok. Následně se mezi sebou porovnala směs se zbytky krmiva z této směsi. Zde bylo statistky průkazně (P<0,05) vyhodnoceno, že nejvíce králíci přijímaly částice nad 2 mm (jejich podílové množství se snížilo). Naopak podíl částic pod 2 mm se u zbytků krmiva zvýšil. Pro zjištění preferované chuti mezi různě barevnou pšenicí (PS Karkulka vs. Vanessa) byly částice nad 2 mm rozebrány na jednotlivé komponenty (granule, pšenice, kukuřice zvlášť a ječmen s ovsem dohromady). Dále byly porovnány podíly množství. Z výsledků vyplynulo, že králíci ochotněji přijímali purpurovou pšenici PS Karkulku oproti klasické pšenici Vanessa se statistickou průkazností (P<0,05). Další část byla věnována hodnocení užitkovosti králíků. Byly hodnoceny hmotnostní přírůstky, hmotnost a výtěžnost jatečně upraveného těla, spotřeba a konverze krmiva. V těchto ohledech nebyl zjištěn žádný statisticky průkazný rozdíl (P˃0,05) mezi krmením směsí s obsahem 10 % pšenice PS Karkulka a směsí s 10 % pšenice Vanessa.
Barevné pšenice - genetická determinace a technologické využití
Andrýsková, Martina
Cílem této práce s názvem "Barevné pšenice -- genetická determinace a technologické využití" bylo vybrat optimální způsoby zpracování barevných pšenic (Triticum aestivum L.) v potravinářském průmyslu. Běžně pěstované pšenice mají červenou barvu zrna. Jsou zde však i genotypy s geneticky podmíněným netradičním zabarvením zrna. Jedná se o pšenice s purpurovou, modrou, žlutou nebo bílou barvou zrna. Barva pšenic s purpurovou a modrou barvou zrna je dána obsahem antokyanů a barva pšenice se žlutým zrnem je způsobena zvýšenou koncentrací karotenoidů. Tyto sloučeniny jsou známé pro jejich antioxidační účinek. Z tohoto důvodu by pšenice s nestandardním zabarvením zrna mohly být využity pro výrobu nových potravin, které by byly pro spotřebitele nejen atraktivní svým vzhledem, ale také přínosné pro jejich zdraví. V různých pletivech zrna je různé zastoupení barevných látek, které ovlivňuje obsah těchto látek v mouce a šrotu, proto je nezbytné zohlednit tento fakt při zpracování. Technologický proces musí být také vhodně upraven z důvodu nízké stability pigmentů. Práce se také zabývá genetickou podmíněností nestandardního zabarvení zrna pšenic, zdravotními tvrzeními a označováním potravin.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.